Nullhus Norges første nullhus?

Category Archives: Byggteknisk

Enda mer isolering…

Det holdes fortsatt på med isolering. Det skal flere lag både på utsiden av elementene og på innsiden. Huset drukner i isolering, og det blir mindre og mindre…. Her ser dere min mann i aksjon oppunder taket som er 4 meter over bakken. Her er det jo god plass til isolasjon. Det er jo også planen, at huset skal være tett og uten kuldebroer. Vi skal ikke “fyre for kråkene”!! For spesielt interesserte henviser jeg til Hemato sine hjemmesider angående passivhus og nullenergihus. Der de går nærmere inn på hva som ligger i begrepene.
På det andre bildet isolerer snekkerene Trond og Martin på utsiden av elementene. Neste steg er å legge tyvek duk, så skal det lektes ut og etter dette er det tid for å legge kledning. Det skal være rojal impregnerte materialer, farge brun. Det skal bli gøy å se huset noe mere ferdig.

Ellers skal det snart være frokost møte her på Mårvann. Det skal ledes av Agderwood Det er åpent for alle som er interessert i energibesparende hus, spesielt bransjefolk. Påmelding til Agderwood. Her kan dere også se pogrammet.

Huselementene kommer fra Ugland Industrier

Onsdag 15 februar var det stor spenning her på Mårvann. Hus elementene skulle komme. Det store spørsmålet var om den store semitraileren klarte å komme opp bakkene og inn på tunet.

Det gikk takket være en dyktig sjåfør og ved hjelp av en hjullaster fra Thorbjørnsen (som måtte dra semitraileren opp fra grøften). Det var imponerende å se hvor rolig og trygg sjåføren fra Holvika transport var. Mange var imponert over dyktigheten hans. Alle snekkerene fra Hemato var med å strødde og hjalp til.

Jeg var svært lettet da jeg så traileren komme og parkerte i tunet. Snart svevde deler av huset vårt høyt over bakkenivå, kranen var 21 meter !! Utrolig at ett hus kan komme opp så fort…

De to snekkerne fra Hemato diskuterer og har en rådføring før elementene skal settes sammen. Sjefen deres, Tor-Øystein Mikalsen er ansvarlig for at målene er riktige. Mye spenning i luften. Det meste viste seg å være i orden og om ikke lenge var alt på plass (2 dager).

Terje Kristiansen fra Ugland Industrier har tegnet elementene og var spent på om alt var i orden.

Der er mange som er involvert i husprosjektet vårt. Vi er så heldige å ha tre studenter fra UIA som skal skrive bachelor oppgave om energidisponering og mulige energiløsninger. Det blir spennende å se hva de kommer fram til. Navn fra venstre: Jørgen Tengelsen Wanvik, Stig Allan Hårvik og Kristoffer Kornbakk Akselsen

 Tetting av huset er viktig for at der ikke skal kommer fuktighet inn. Der vinduene skal være blir det dekket med plast.

Jeg og Martin har lagt isolering i helgen.
Vi hadde god hjelp av barna våre og koste oss riktig i det fine været. Der ble også anledning til å prøve skøytene på isen og fastelavensbollene smakte fortreffelig !!

Besøk hos Ugland Industrier

I går var vi på befaring hos Ugland industrier sammen med Tor Øystein Mikaelsen byggmester fra Hemato Eiendom og Anne Lise Svennevig daglig leder BGM. Det var spennende å se hvordan de lager elementene og virkelig se at husbyggingen er i gang. Endelig!!

Her er fra venstre Tor-Øystein Mickaelsen, Anne-Lise Svennevig, Martin og jeg og representanten fra Ugland Industrier.

Her får vi se litt av gulvet/etasjeskilleren. Det er svært tykt og tilpasset passivhus   standard, altså 370 mm. Isolasjon 200 mm kommer inni. Det er tydelig at vi ikke kommer til å fryse i dette huset, tenkte jeg.

Veggene som lages er fundamentet til huset. Disse blir isolert innvendig og utvendig, 200 mm utvendig og 150mm isolering innvendig. Det blir mye isolering etter at veggene er på plass. All isolering er mye pga minst mulig varmetap og der er kuldebruene en av de viktigste elementene. Kuldebruene er når bjelker går igjennom vegg til yttervegg uten isolering mot yttervegg. PS i dette avsnittet har min mann vært inne i bildet.

Alt dette tekniske synest jeg er noe vanskelig, men jeg stoler på at vår eminente byggmester har full oversikt over dette!

I dag var det tid for snømåking for at Hemato kan avrette grunnmuren for oppsett av fundamentene. Vi har lagt presenning på platen for at det blir enklere å få bort snøen når elementene kommer. Det var 4 timer med hardt fysisk arbeid. Heldigvis er der en god varmestue med varm kaffe i nabohuset. PS min mann drikker ikke kaffe så det ble noe mere måking for han.

Akkurat nå er det noe usikkert når elementene kommer, det er jo vinter og veien må være kjørbar. Men vi håper jo det blir snart….

En annen viktig del er innventar til huset. Akkurat nå er det kjøkken og bad vi er interessert i og er rundt og får anbud på dette. Der er mye fint å se, men vi begynner å komme i mål i forhold til hvorledes kjøkkenet skal se ut. Mere om dette kommer senere.

Nullenergihus- passivhus bygging i Froland.

Follow my blog with Bloglovin
Vi startet prosessen dvs tanken om å bygge hus på Mårvann forrige sommer 2010.  Høsten og vinteren ble brukt til å videreutvikle tanken og etterhvert kontakte bransjefolk som kunne hjelpe oss med å få papirer, søknader og lignende på plass. Arkitekt Bengt G. Michaelsen AS,  bgm.no guidet oss videre og videreutviklet hustegningene som vi selv hadde tegnet, slik at de passet til nullenergihus prosjektet.

Høsten 2011 var byggetilatelse på plass og Felle maskin tok det förste gravetaket i begynnelsen av oktober. Det ble mye graving og også endel sprenging. Ett eget kloakk/renseanlegg fra Klaro måtte også anskaffes, pluss boring etter vann ( Kragerø Brønnboring). Vi hadde som mål å få opp grunnmuren før jul. Dette gikk akkurat. Selv om det var kaldt var vi  heldige med været ved at det ikke kom en masse snø.

Vi fikk god hjelp av Tor-Øystein Michaelsen HeMaTO, og bygde mye av grunnmuren selv. I og med at vi bygger passivhus består muren av flere lag; 15 cm Jackopor, 25 cm Jackon Thermomur, 4,8 cm innvendig påforing/isolering . Noe mere arbeid enn “vanlige” hus, men vi håper at vi får gevinst av dette arbeidet senere i form av energibesparing. Planen er jo at det skal bli ett nullenergihus, dvs at huset produserer sitt eget varme- og strømbehov over året. Dette betyr at huset må levere strøm til nettet i den tiden av året som det produseres mer energi enn behovet er- altså på sommerstid. Her tar vi i bruk solfangere, gråvannsvarmegjenvinner og sannsynlighvis solceller og andre elementer for å komme i mål med energibehovet.

Ett samarbeid med Agder energi har ført til at vi kan levere strøm tilbake på nettet når det produseres mer energi enn behovet er og vi kan få tilbake energi når vi trenger det. Dette blir spennende å følge med på. Og er så langt jeg har oppfattet det første huset i landet med denne teknologi.

Altså per i dag er grunnmuren på plass. De bærende elementene på huset,  blir produsert av Ugland Industrier og ankommer ca den 13. februar og da starter byggeprosessen med å få tettet huset. Mer om dette kommer senere.